Over ons

Blog over kinderonderwijs

Hallo! Mijn naam is Sarah, ik ben moeder van drie geweldige kinderen en juf in het basisonderwijs. Al vanaf mijn jeugd ligt mijn hart bij het begeleiden van het jonge kind. Toen ik zelf moeder werd heb ik ervaren hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor de opvoeding van een "blanco blad". Kwaliteit en kennis is hierin cruciaal. Daarom schrijf ik regelmatig over verschillende vormen van kinderonderwijs. Tijdens mijn stages en op het werkveld heb ik veel gezien, en dat wil ik graag met jullie delen. Kinderen zijn onze toekomst, en we kunnen hen het beste voorbereiden op de toekomst als we zélf ook op onderzoek uitgaan.

Zoeken

Recente artikelen

Blog over kinderonderwijs

Taalcursus voor jongeren: hoe kun je dit het beste vormgeven?

by Mildred Dixon

Het belang van een goede taalbeheersing voor jongeren

Een groeiend aantal ouders heeft er in de afgelopen jaren voor gekozen om hun kroost een taalcursus voor jongeren te laten volgen. De motieven hiervoor lopen uiteen van ontevredenheid met het onderwijsniveau op de school van hun kinderen, hun kinderen helpen om een stap extra te zetten of, ook dat kan, gewoon pure interesse en leergierigheid dat vanuit hun kind(eren) zelf komt. In de praktijk blijkt het volgen van een taalcursus voor jongeren echter lastiger te zijn dan gedacht. Een digitale leermethode via taalinstituten of andere educatieve aanbieders verveelt jongeren al snel. Ze moeten namelijk veel en regelmatig leren, consequent zijn bij het insturen van opdrachten en natuurlijk gemotiveerd zijn om het leren een langere periode vol te houden om tot resultaten te komen. Daarbij komt nog dat werken vanachter de computer of uit een lesboek onpersoonlijk is en daardoor snel saai kan worden. Gelukkig zijn er moderne oplossingen om op een interactieve manier een boeiende taalcursus te volgen. Dit kan namelijk ook via het volgen van een taalkamp met leeftijdsgenoten, zoals bijvoorbeeld Summercamp (Engels voor bengels).

Het taalkamp als originele en aantrekkelijke oplossing om een taal te leren

Een taalkamp wordt georganiseerd in het betreffende land, waarvan de jongere de taal wil leren. Zo kun je om Frans te leren een taalkamp volgen in de Pyreneeën of in een prachtig natuurgebied bij Parijs, terwijl de deelnemer voor het leren van Spaans of Engels naar Spanje, Engeland of de Verenigde Staten kan gaan. Welke taal jouw kind of jijzelf ook leren wil, er zijn mogelijkheden genoeg. Het aanleren van de taal wordt tijdens de jongerenkampen doordacht aangepakt. De begeleiders zijn namelijk mensen uit de omgeving, die hun moedertaal spreken en de jongeren in hun eigen taal benaderen. Dat doen ze natuurlijk wel op een begrijpelijk niveau, dat langzaam maar snel wordt opgebouwd. De taalkampen zijn echter niet alleen leerfabrieken, maar ook plekken waar de jongere spelenderwijs actief is, sociale contacten legt en vaak ook vrienden maakt.

Waarom een taalkamp efficiënt is

In onze huidige tijd is het goed kunnen verstaan en spreken van de grootste wereldtalen van enorm belang. De wereld wordt immers steeds meer een dorp, zeker op economisch, wetenschappelijk en toeristisch vlak. Jongeren die een taal vlekkeloos beheersen, hebben daarom straks een flinke voorsprong als ze de arbeidsmarkt opgaan. Er zijn veel ondernemingen die op zoek zijn naar talenten die meerdere talen spreken. Je doet jouw zoon of dochter dus een groot plezier door een taalkamp voor hem of haar te regelen. Dus oriënteer je vrijblijvend, online of door folders aan te vragen, op de uiteenlopende soorten taalcursus voor jongeren en taalkampen die er zijn!

Delen